Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Vizita de studiu a unei delegații din Republica Moldova

Publicat:Wed, 27/09/2023 - 12:39

XI3BC6~1.JPG

În perioada 24-27 septembrie curent, Vicepreședinta Comisiei mediu, climă și tranziție verde a Parlamentului Republicii Moldova Ina Coșeru și Secretara de Stat a Ministerului Energiei Carolina Novac, însoțite de Justina Grigaravičienė, Înalt Consilier UE pentru Mediu și Tranziția Verde, au întreprins o vizită de documentare la Vilnius, la invitația Președintei Comisiei protecția mediului a Seimas-ului Republicii Lituania Aiste Gedviliene. Obiectivul acestei vizite a fost împărtășirea experienței Lituaniei pe domeniul forestier, energiei regenerabile, climă, sortare deșeuri, legislație, tehnici, investiții, rezultate ș.a.

Vicepreședinta Comisiei I. Coșeru a avut întrevederi cu Raminta Radavičienė, viceministra Mediului, Aiste Gedviliene, Președinta Comisiei parlamentare protecția mediului și unii membri ai comisiei cu care a discutat despre climă, managementul deșeurilor, prevenirea poluării, reflectate în actele legislative. La fel, a avut întrevederi cu specialiști din cadrul Ministerului Energiei și Agenția pentru energie a Lituaniei pe subiecte de energie regenerabilă. O discuție online despre situația și progresele din Republica Moldova a avut loc cu Rūta Bunevičiūtė, Reprezentanta permanentă a Seimas-ului Republicii Lituania pe lângă Uniunea Europeană.

Secretara de Stat C. Novac a avut o întrevedere separată cu viceministra Energiei Daiva Garbaliauskaitė cu care a discutat despre evoluțiile și preocupările sectorului energetic al Republicii Moldova, a cărui dezvoltare constituie o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova și a apreciat disponibilitatea părții lituaniene de a-și împărtăși experiența care, pentru Republica Moldova, este un exemplu de urmat.

La fel, delegația a întreprins vizite de documentare la Centrul Național pentru Vizitatori al Ariilor Protejate, Centrala termoelectrică din Vilnius ce funcționează în baza deșeurilor și a biocombustibililor, Stația de epurare mecanico-biologică și la Instituția publică „USAD”, care se ocupă de procesarea ambalajelor de plastic și sticlă.

Programul vizitei a cuprins, de asemena, întrevederi și discuții cu mai mulți reprezentanți ai Grupului pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova din cadrul Seimas-ului Lituaniei.

IMG-20230927-WA0011.jpg
20230925_162737.jpg