Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Vernisarea expoziției de broderii cu genericul ”Natura și mediul rural” de Mila Gorun

Publicat:Thu, 27/02/2020 - 17:21

Pe 27 februarie curent Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania, în cooperare cu Colegiul de Tehnologii și Design din Vilnius și Institutul Francez din Lituania, a vernisat Expoziția de broderii cu genericul ”Natura și Mediul Rural” ale Milei Gorun. Evenimentul a fost organizat în cadrul Bibliotecii Colegiului la care au fost invitați Directorul Institutului Francez, corpul diplomatic de la Vilnius, Prodecanul facultății de design și studenții colegiului.

Expoziția de broderii ale Milei Gorun include lucrări cu peisaje ale naturii și mediului rural din Republica Moldova și din Lituania. Artista este originară din Republica Moldova și locuiește atât în țara de baștină cât și în Lituania, astfel, în lucrările sale a expus prin culori frumoasele priveliști din ambele țări, inclusiv tablouri brodate cu expunere a satului moldovenesc.

Ambasadorul Sergiu Mihov a ținut un discurs de deschidere a expoziției în care a menționat importanța conservării naturii, a folclorului național și mediului rural din ambele țări, de asemenea, faptul că expunerea acestor tablouri către publicul tânăr va contribui la înțelegerea mai profundă a bogăției și diversității sufletului, veșnicia născută la sat și eternitatea valorilor.

La rândul său, Profesorul colegiului Jonas Malinauskas, a accentuat faptul că expoziția dată reprezintă o bună ocazie pentru a aduce luminii frumoasele peisaje rurale din ambele țări, dar și pentru a demonstra studenților tehnica veche folosită din strămoși care ar putea fi adaptată la noile metode de design. De asemenea, a adus mulțumiri pentru atelierul de lucru cu participarea artistei Mila Gorun, care va fi organizat pe 5 martie curent împreună cu studenții colegiului din cadrul Facultății de Design.

Expoziția este organizată în marja Zilelor Francofoniei în Lituania, care în acest an sunt dedicate tematicii mediului înconjurător, și va putea fi admirată până la data de 12 martie curent.