Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Procedura de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală la repatrierea în țară

Publicat:Tue, 07/04/2020 - 10:56

Prin Dispoziția nr. 13 a Comisiei pentru Situații Excepționale din 03.04.2020, a fost aprobată procedura de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală la repatrierea în Republica Moldova.

Astfel, persoanele care traversează frontiera de stat pe cale terestră și aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020 (modelul Declarației se conține în Anexa nr. 2 la Dispoziția CSE nr.10 din 31.03.2020 : https://gov.md/sites/default/files/dispozitia_cse_nr.10.pdf).

Aprobarea procedurii vine să asigure mai multă claritate în procesul de asigurare obligatorie de asistență medicală la repatrierea în Republica Moldova și exclude abordarea diferențiată față de cetățenii care vin în țară, fie pe cale aeriană, fie pe cale terestră.

De asemenea, Vă informăm cu această ocazie despre  organizarea zborurilor charter de repatriere. Detalii pot fi accesate pe pagina Autorității  Aeronautice Civile a Republicii Moldova :  http://www.caa.md/rom/news/.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova reiterează că, începând cu 29.03.2020, cetățenii pot să se înscrie pe lista de așteptare pentru cursa aeriană de repatriere completînd Chestionarul  (aici :https://docs.google.com/forms/d/1eBfot02Mt6bgkslYqdY5R02PthxKy4dQWAtJduPAp3g/viewform?edit_requested=true). Totodată, vă reamintim că prioritate la includerea pe listele de pasageri vor avea cetățenii din următoarele categorii: studenții, persoanele aflate la tratament medical, cetățenii aflați în dificultate.