Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Despre vizita de lucru la Klaipeda și Gargždai

Publicat:Wed, 16/09/2020 - 11:22

Pe 16 septembrie 2020, ambasadorul Sergiu Mihov a efectuat o vizită de lucru în vestul Lituaniei unde s-a întreținut cu primarii oraşelor Klaipeda și Gargždai, președintele Universității Internaționale LCC din Klaipeda, precum și studenții moldoveni la campusul universitar.

Cu primarii din or. Klaipeda, dl Vytautas Grubliauskas și Gargždai, dl Bronius Markauskas, au fost discutate modalitățile de stimulare a relaţiilor comercial-economice şi culturale între Republica Moldova și regiunea Klaipeda. Interlocutorii au punctat necesitatea unei valorificări mai bune a potențialului de interacțiune între comunitățile oamenilor de afaceri din cele două țări, au reconfirmat deschiderea lor deplină pentru crearea de noi platforme de cooperare la nivelul administrațiilor locale, cât și imprimarea unui nou ritm schimburilor economice și culturale dintre Republica Moldova şi localitățile din regiunea Klaipeda.

Cu președintele Universității Internaționale LCC din Klaipeda, Dr. Marlene Wall și studenții moldoveni la campusul universitar a fost efectuat un schimb util de opinii referitor la posibilitățile de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul educației, promovarea mobilității academice și universitare, implementarea programelor de învățământ la distanță, precum și aprofundarea contactelor interumane. În context, a fost subliniat interesul țării noastre în continuarea preluării bunelor practici, efectuarea schimbului de experienţă între studenți, promovarea calității educației, cât și dezvoltarea parteneriatelor în cadrul Programelor UE.

În aceeași zi, ambasadorul S. Mihov a vizitat teatrul/Centrul cultural și cinematograful din or. Gargždai, unde până la sfârșitul anului curent este planificată proiecția filmului documentar „Siberia din oase”, de îndată ce situația pandemică se va ameliora și restricțiile temporare cauzate de coronavirus vor fi ridicate.

În Lituania, prima proiecție a docudramei „Siberia din oase” a avut loc pe 4 noiembrie 2019 la Vilnius, fiind rezultatul eforturilor comune depuse cu scopul de a crește diversitatea culturală și interacțiunea dintre Republica Moldova și Lituania, de a favoriza contactele interumane și de a crea condiții favorabile pentru diversificarea cooperării bilaterale în beneficiul cetățenilor noștri.