Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Despre vizita de lucru în or. Gargžda

Publicat:Thu, 17/06/2021 - 10:05

Pe 16 iunie 2021, ambasadorul Sergiu Mihov, împreună cu președintele Asociației de limbă și cultură română ”Dacia” Lucia Bartkiene și consilierul ambasadei Aliona Rusu, a efectuat o vizită de lucru în or. Gargždai din vestul Lituaniei unde s-a întreținut cu primarul Bronius Markauskas și a participat la prezentarea docudramei „Siberia din oase" în regia Leontinei Vatamanu și producătorului Virgiliu Mărgineanu.

Cu primarul Bronius Markauskas au fost discutate modalitățile de stimulare a interacțiunii dintre localitățile celor două state, eforturile depuse pentru dezvoltarea unor proiecte reciproc avantajoase în domeniul comercial-economic și social-cultural, inclusiv prin efectuarea schimbului de experiență în procesul de integrare europeană, interlocutorii reconfirmând deschiderea lor deplină pentru crearea de noi platforme de cooperare la nivelul administrațiilor locale.

În aceeași zi, la cinematograful „Minija” din or. Gargždai, ambasadorul S. Mihov a participat cu un cuvânt de salut la prezentarea filmului documentar „Siberia din oase”, prin care a exprimat mulțumiri publicului prezent, evidențiind că cea de-a doua proiecție a filmului în Lituania cu subtitrare în limba lituaniană (prima proiecție a avut loc la Vilnius pe 4 noiembrie 2019) reprezintă rezultatul eforturilor comune depuse cu scopul de a păstra și transmite memoria către noile generații, precum și de a crește diversitatea culturală și interacțiunea dintre Republica Moldova și Lituania.

Totodată, în cadrul interviului acordat pentru mass-media lituaniană locală, ambasadorul a indicat relevanța și actualitatea filmului pentru a valoriza și mai mult memoria istorică nu numai despre valurile de deportări, dar și colectivizare, foametea organizată și alte evenimente tragice prin care au trecut popoarele noastre.

Cea de-a doua vizită în or. Gargždai s-a desfășurat urmare a înțelegerilor avute cu primarul Bronius Markauskas în timpul primei întâlniri din 16 septembrie 2020.

În luna iunie a acestui an, atât în Republica Moldova, cât și în Lituania, sunt comemorați 80 de ani de la primul val al deportărilor sovietice în masă.