Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Întâlnirea Ambasadorului Serghei Mihov cu Consulul Onorific al Republicii Moldova în regiunea Klaipeda, Valdemaras Razumas

Publicat:Wed, 10/02/2021 - 11:27

10 februarie 2021, Vilnius - Ambasadorul Serghei Mihov s-a întâlnit în incinta misiunii diplomatice cu distinsul profesor și doctor habilitat Valdemaras Razumas, Consul Onorific al Republicii Moldova în regiunea Klaipeda.

Discuţiile în cadrul întrevederii s-au axat pe oportunităţile de cooperare moldo-lituaniene în domeniile educației, cultural și economic, în acest sens interlocutorii efectuând un schimb util de opinii despre agenda activităților planificate în anul 2021, cât și posibilitatea extinderii cooperării cu regiunile Taurage și Telšiai din circumscripția Consulului Onorific Valdemaras Razumas.

Totodată, a fost evidențiat rolul foarte important pe care îl joacă consulii onorifici în promovarea imaginii țării noastre la nivel mondial, apărarea intereselor naționale, consolidarea legăturilor de prietenie, stabilirea şi dezvoltarea relațiilor dintre regiuni, inițierea proiectelor investiționale, precum și fortificarea contactelor interumane.

În mod special, Ambasadorul Sergiu Mihov s-a referit la tragedia națională care s-a abătut prin incendiul produs la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” la data de 24 septembrie 2020 și apelurile de sprijin lansate la nivel național și internațional în vederea colectării de fonduri în folosul Filarmonicii din Chișinău. Ambii interlocutori au convenit să depună eforturi conjugate în vederea participării proactive la proiectul național de reconstrucție a Filarmonicii Naționale, relevând faptul că orice donație în acest sens va fi apreciată și binevenită.

Notă: Consulatul Onorific al Republicii Moldova în regiunea Klaipeda din Lituania a fost inaugurat oficial la data de 20 iulie 2018, la Palanga. În perioada 8 februarie 2019 – 10 decembrie 2020, activitatea dlui Valdemaras Razumas în calitate de Consul Onorific al Republicii Moldova a fost suspendată pe motivul exercitării funcției publice de Viceministru al Educației, Științei și Sportului al Republicii Lituania.