Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Vizita de lucru la Gargždai și Klaipeda

Publicat:Wed, 05/07/2023 - 10:43

În perioada 26-27 curent, ambasadorul a efectuat o vizită de lucru în orașele Gargždai și Klaipeda cu scopul de a discuta posibilitățile de dezvoltare a relațiilor comercial-economice și culturale între Republica Moldova și județul Klaipeda. La Gargždai, centrul administrativ al municipalității districtului Klaipeda, ambasadorul a avut o întrevedere cu primarul Bronius Markauskas și deputata în Seimas-ul Republicii Lituania Ligita Girskienė, membră a Grupului pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova, la care au asistat viceprimara Violeta Riaukienė și Monika Vasylienė, membră a consiliului municipal.

În cadrul întrevederii au fost abordate mai multe oportunități de cooperare inter-municipală și schimb de experiență, necesară structurilor noastre la nivel, mai ales în perspectiva negocierilor de aderare la UE. Primarul B. Markauskas a salutat dorința și determinarea Republicii Moldova de a deveni membru UE menționând, în acest sens, că centrul municipal Gargždai este gata să-și împărtășească experiența cu localitățile din Moldova, în particular, în dezvoltarea energiei verzi. A fost, totodată, discutată oportunitatea reluării discuțiilor privind înfrățirea între municipiul Gargždai și una din centrele raionale din Moldova.

La Klaipeda, ambasadorul s-a întâlnit cu șeful Departamentului relații externe al Camerei de Comerț, Industrie și Artizanat Lina Kavaliauskienė, Eglė Stonkė, Directorul executiv al Asociației „Regiunea Klaipėda”, directorul și șefa Departamentului business al Agenției „Klaipėda ID” Kristina Postornak și, respectiv, Diana Manko. De asemenea, șeful misiunii s-a întâlnit cu reprezentantul companiei producătoare de echipamente pentru procesarea alimentelor „Plienos Spektras”, cu directorul executiv al Companiei „AquaQLT” Gintautas Narvilas, specializată în creșterea peștelui în sisteme acvacole recirculante, precum și cu unul dintre importatorii-exportatorii importanți de fructe și legume proaspete din țările baltice, Compania „Augma”, care a manifestat interes pentru produsele moldovenești, inclusiv mere, struguri, nuci.

Programul vizitei a cuprins și o deplasare în comuna Dreverna, cunoscută din timpuri drept o localitate de pescari. Pentru a păstra acest „iz istoric” în localitate a fost creat Muzeul etnografic „J Gižas”, dedicat constructorului de bărci din această localitate, care dispune de un centru turistic de informare. Mulțumim colectivului folcloric din cadrul acestui muzeu care ne-a primit atât de călduros și care ne-a familiarizat cu istoria, obiceiurile și tradițiile regiunii.

Tot la Dreverna, ambasadorul a vizitat portul de ambarcațiuni mici Dreverna, construit în 2017, urmare a unui parteneriat public-privat. Întreprinderea constituie un exemplu de succes de manifestare a spiritului întreprinzător, datorită căruia în scurt timp, localitatea a devenit una din cele populare din Lituania, oferind servicii de agrement de calitate.

Ambasada aduce mulțumiri cordiale dnei consilier Monika Vasylienė, pentru asistența amabilă acordată în organizarea vizitei.