Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Participarea directorului Agenției Naționale a Arhivelor a Republicii Moldova la Conferința internațională „Participarea populară la guvernarea autoritară în URSS”

Publicat:Fri, 27/10/2023 - 12:54

20231027_123159.jpg

În perioada 25-27 octombrie curent, la Vilnius a avut loc Conferința internațională cu genericul „Participarea populară la guvernarea autoritară în URSS”, organizată de Arhivele Naționale ale Lituaniei, în colaborare cu Universitatea din Vilnius și Centrul Davis pentru Studii Ruse și Eurasiatice al Universității Harvard. Domeniul respectiv de cercetare științifică din țara noastră a fost reprezentat de directorul Agenției Naționale a Arhivelor Dr. Igor Cașu și specialistul principal al Agenției drd. Iurie Bostan. Obiectivul conferinței a fost de a scoate în relief implicarea societății în viața economică, socială și politică a regimurilor autoritare. La conferință au participat oameni de știință de la universitățile din Harvard, Stanford, Cambridge, specializați în istorie, sociologie, științe politice și economie.

Directorul I. Cașu și specialistul principal I. Bostan au susținut prezentări referitoare la „Rapoartele poliției politice și civile despre starea de spirit populară în timpul foametei din Moldova sovietică, 1946-1947” și, respectiv „Analiza statistică asupra mișcării rețelei de agenți-informatori ai serviciilor de securitate ale RSS Lituaniei, 1945-1965”.

În vizită la ambasadă, directorul a avut o întrevedere cu șeful misiunii, la care au fost abordate nivelul de modernizare a Arhivelor, digitalizarea, activitățile de cercetare și valorificare, dar și importanța colaborării cu partea lituaniană, având în vedere deschiderea acesteia de a-și împărtăși experiența și bunele practici cu Republica Moldova, inclusiv în contextul parcursului său de aderare la UE. Interlocutorul a fost asigurat de sprijinul deplin al misiunii în fructificarea colaborării cu Lituania.

 

20231027_123211.jpg