Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Instituirea unui nou Consulat Onorific al Republicii Moldova în Lituania, cu sediul în or. Kretinga

Publicat:Wed, 21/06/2023 - 13:40

La 21 iunie curent, în cadrul unei întrevederi la sediul Ambasadei, șeful misiunii E. Druc a înmânat noului Consul Onorific al Republicii Moldova Irmantas Norkus, Patenta Consulară și Exequaturul, care îl acreditează oficial în această calitate. Consulatul Onorific își va avea sediul în orașul Kretinga, județul Klaipeda și va avea drept circumscripție consulară municipiul Kretinga și județul Taurage.

Sarcina primară a Consulatul Onorific este de a contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul economic, comercial și cultural, dar totodată de a acorda asistență și protecție consulară cetățenilor moldoveni, în caz de necesitate.

Discuția care a urmat ceremoniei, s-a focalizat pe funcții, atribuții, responsabilități ce derivă din mandatul Consulului Onorific, dar și pe obiective, planuri de viitor menite să impulsioneze relațiile de cooperare moldo-lituaniene, inclusiv la nivelul regiunilor celor două state.

Inaugurarea oficială a Consulatului Onorific va avea loc ulterior la sediul din Kretinga la o dată ce urmează a fi stabilită de comun acord cu autoritățile locale.

De menționat că, I. Norkus este un om de afaceri din LT, care își desfășoară activitatea de mai mult de 18 ani în domeniul serviciilor de alimentare (catering) în sfera socială atât pe piața lituaniană, letonă, ucraineană, cât și pe cea a Republicii Moldova.