Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Inaugurarea expoziției „Copilăria în Gulag” la Vilnius

Publicat:Fri, 12/05/2023 - 16:41

La 10 mai curent, în incinta Muzeului Ocupațiilor și Luptelor pentru libertate din Lituania a avut loc inaugurarea expoziției „Copilăria în Gulag”, care prezintă imagini foto-documentare despre soarta copiilor basarabeni în familiile deportate de regimul comunist sovietic.

Expoziția a fost realizată sub egida Muzeului Național de Istorie a Moldovei, de către conf. univ. dr. Virgil Bîrlădeanu, șeful secției Istorie Contemporană a Institutului de Istorie și conf. univ. dr. Ludmila Cojocaru, cu sprijinul financiar al Programului cooperare pentru dezvoltare și promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania. Expoziția este un un omagiu adus memoriei copiilor care au supraviețuit atrocităților regimului totalitar-comunist sovietic, precum și memoriei copiilor victime în războiul genocide declanșat de Federația Rusă împotriva poporului Ucrainei.

În cuvântul său de deschidere, ambasadorul E. Druc a mulțumit cercetătorilor pentru inițiativa de a readuce expoziția la Vilnius, dar și pentru eforturile lor continue de cercetare și dezvăluire a consecințelor nefaste ale regimului comunist sovietic. La fel, a salutat cooperarea dintre instituțiile de cercetare din Moldova și Lituania în scop de a menține vie memoria și a aduce mai multă lumină asupra uneia dintre cele mai sumbre perioade istorice ale istoriei noastre recente.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost semnat un acord de cooperare între Centrul de Cercetare a Genocidului și Rezistenței populației din Lituania și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, care prevede o colaborare între cercetători în deconspirarea crimelor regimurilor totalitare și păstrării memoriei victimelor, care au suferit de pe urma acestor regimuri.

Expoziția va rămâne deschisă publicului larg până la 20 mai 2023.

Vezi discursul ambasadorului aici.