Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Republica Lituania

A A A

Inaugurarea Consulatului Onorific al Republicii Moldova în or. Kretinga

Publicat:Sat, 21/10/2023 - 15:13

La 20 octombrie curent a avut loc inaugurarea oficială a Consulatului Onorific al Republicii Moldova în orașul Kretinga cu circumscripția consulară municipiul Kretinga și județul Taurage. La eveniment au participat membri ai Seimas-ului lituanian, ai grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova, primarii municipiilor Kretinga și Plungė, autorități locale și regionale, reprezentanți ai corpului consulilor onorifici, mediului de afaceri și ai diasporei din regiune.

În alocuțiunea de deschidere a evenimentului, ambasadorul a menționat dialogul politic excelent între Moldova și Lituania ce oferă o bază solidă pentru aprofundarea relațiilor bilaterale la toate nivelurile, inclusiv între regiuni. Sarcina primară a domnului consul onorific Irmantas Norkus va fi de a pune Moldova pe harta regiunii și dezvolta legăturile comerciale și economice, dar și schimburi culturale, artistice, cu spectacole de dans, muzică și expoziții de artă.

În cadrul evenimentului au fost organizate o expoziție de pictură semnate de artista plastică Rodica Morari, originară din Republica Moldova,  prezentă și ea la eveniment și o expoziție de 10 cămăși cu altiță integrate în costum, realizate de meșterițele notorii din echipa artizanală Șezătoarea Basarabiei, care au drept obiectiv recuperarea tradiției, autenticității și originalității cămășii cu altiță înscrisă în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.

Expozițiile vor rămâne în atenția vizitatorilor pe parcursul săptămânii în incinta Bibliotecii municipale „M. Valančiaus” din Kretinga.

Mulțumim pentru deschiderea și sprijinul venit din partea autorilor lucrărilor Rodica Morari și grupul Șezătoarea Basarabiei, precum și autorităților locale din Kretinga care au susținut acest schimb cultural.

Evenimentul s-a încheiat cu o recepție, la care au fost prezentate mai multe vinuri selecte ale unor producători autohtoni precum Purcari, Crama Mircești, Rădăcini, Carpe Diem.